Deze woning wordt begin 2019 opgeleverd. Foto’s komen nog, maar hierboven alvast een voorproefje!
Het kavel is gelegen in de nieuwbouwwijk Stadshagen in Zwolle. Interessant aan deze opdracht was het relatief beperkte budget, maar tegelijkertijd de wens om een volledig energieneutrale, ruimtelijk interessante woning met een aanzienlijk woonoppervlak te bouwen.
De woning heeft een relatief eenvoudige en kostenefficiënte opbouw, maar wordt interessant doordat het trappenhuis in het hart van de woning met een grote vide gecombineerd wordt. Zo ontstaan aan de voor- en achterzijde twee ‘losse’ slaapgedeeltes die verbonden worden door een brug. Naast het ruimtelijke effect werkt de vide als een soort grote schoorsteen, waardoor de woning op een natuurlijke manier geventileerd wordt. De woning is aan de straatzijde vrij gesloten en opent zich naar de tuinzijde met een grote glazen pui die zich over de hoek uitstrekt. Binnen en buiten lopen in elkaar over doordat de vloer van de begane grond overloopt in een groot terras dat zich uitstrekt over de gehele breedte van de woning.
De woning is geheel van hout en heeft een bijzondere gevelopbouw. Bij traditionele houtbouw wordt de gehele buitenschil voorzien van een plastic folie om vochtproblemen te voorkomen; je leeft dus eigenlijk in een grote plastic zak. In deze woning wordt echter gebruik gemaakt van een natuurlijk isolatiemateriaal (vlas) dat vocht transporteert, hierdoor zijn de plastic folies niet nodig. Dit zorgt voor een aangenamer binnenklimaat doordat de wanden vochtregulerend werken. 

Projectteam:
Tjalling Homans, Jeroen Stolk